podr騜e * kuchnia * fotografia
sobota, 06 pa寮ziernika 2012
duety eksperymentalne

ostanie duety ekperymentalne

MOMO

po powrocie z Nepalu dziesi徠ki razy planowa豉m zabra si za zrobienie momo - pysznych piero磬闚 gotowanych na parze

w ko鎍u kupi豉m bambusowy parownik, kt鏎y stawia si na woku nape軟ionym paruj帷 wod

wbrew obawom robi si szybko i 豉two

przepis na bloguecurry

czwartek, 27 wrze郾ia 2012
greckie mi瘰o

miejski targ w Atenach jest pe貫n smak闚 i aromat闚, tak jak jagni璚e keftedes


sk豉dniki

0,5kg jagni璚iny

s鏊, 鈍ie穎 mielony pieprz

1 造磬a oregano (+suszone oregano do posypania)

1 ma豉 czerwona cebula posiekana w kostk

2 造磬i posiekanej 鈍ie瞠j mi皻y

2 造磬i posiekanej pietruszki

1 造磬a oliwy

1 jajko lekko ubite

2 kromki podsuszonego bia貫go chleba bez sk鏎ki

2 造磬i czerwonego wina

pokruszony chleb nas帷zy winem

wszystko zmiesza

uformowa kulki

posypa dodatkowo pieprzem, sol i oregano

i do piekarnika :D

wtorek, 25 wrze郾ia 2012
torta di nocciole

je郵i komu si chce roz逝pa kilo orzech闚 laskowych aby uzyska 300g mielonych orzech闚

pyszne do kawy

przepis w這ski

pi徠ek, 15 czerwca 2012
rosyjska sa豉tka korea雟ka



Podczas pobyt闚 w Moskwie w moim koszyku na zakupy zawsze znajdowa造 si trzy produkty:

w鏚ka

musztarda Rasputin

sa豉tka korea雟ka

Ob喚dnie pyszna i bardzo popularna w Rosji sa豉tka korea雟ka, czyli marchewka po korea雟ku, okaza豉 si by tak korea雟ka, jak nasza ryba po grecku, kt鏎a z Grecj niewiele ma wsp鏊nego. Ale tego ju dowiedzia豉m si dopiero po latach.

W Kaliningradzie kupi豉m kiedy nawet kilka torebek mixu przyprawowego do takiej marchewki, ale nic z tego nie wysz這. To nie by ten smak. Ostatnio przez przypadek wypatrzy豉m marchewk po korea雟ku na stoisku z jedzeniem litewskim i po spr鏏owaniu prawie zapomnianego ju smaku postanowi豉m przy這篡 si, wygmera przepis w necie i od tej pory je嗆 j a do znudzenia. I znalaz豉m. Przepis okaza si bardzo prosty.

7 鈔ednich marchewek pokrojonych w julienne
4du瞠 z帳ki czosnki, przetarte na past
1 鈔ednia cebula bardzo drobno pokrojona
2 造磬i rozgniecionych w mo寮zierzu ziaren kolendry
4 造磬i oleju (nie oliwy)
3 造磬i octu
1 造瞠czka soli
1 造磬a pieprzu cayenne
1 造磬a miodu lub 1,5 造磬i cukru


Cebul udusi na oleju. Wymiesza z innymi sk豉dnikami. Ca這嗆 ch這dzi przez 5 godzin.




czwartek, 07 czerwca 2012
Kara no kanroni

kara w glazurze + ry z nori

kara:

no kanroni to japo雟ki spos鏏 przyrz康zania m.in. ryb

najlepiej nadaj si ma貫 bardzo 鈍ie瞠 ryby

ja mam do嗆 du瞠go karasia, alechyba najpopularniejsze s sardynki przygotowywane w ten spos鏏 (iwashi no kanroni)

przepis na pyszn japo雟k glazur jest tutaj:

justhungry.com

ry:

przygotowywany jest dok豉dnie tak, jak na sushi z cukrem, sol, mirinem, octem ry穎wym i p豉tkiem nori pokrojonym w paseczki

przed nape軟ieniem kokilki ciep造m ry瞠m dobrze jest troch przetrze miseczk t逝szczem

spos鏏 przygotowania takiego ry簑 mo積a znale潭 bez problemu w necie np tu:

justhungry.com

sobota, 26 maja 2012
Maroko: ocean i mi皻a

maroka雟ka herbata musi by bardzo s這dka i bardzo mi皻owa

nie wystarczy kostka cukru i par listk闚 mi皻y

trzeba i嗆 na ca這嗆!

autentyczny smak uzyskuje si poprzez dodanie do herbaty du瞠go p璚zka ogrodowej mi皻y, hipermarketowa cherlawa siostra ogrodowej mi皻y raczej nie wystarczy :)

najlepiej smakuje nad oceanem

niedziela, 01 kwietnia 2012
Eggnog z Wysp Korzennych

Ob喚dny deser z ga趾 muszkato這w!

Sk豉dniki na mix mleczny:

- 3,5 kuba mleka pe軟ego

- 1 kubek 鄉ietany

- 1 kubek 鄉ietany 36%

- 350ml whisky

- 1 造磬a miodu

- 1 造瞠czka 鈍ie穎 startej ga趾i muszkato這wej

- 1/2 造瞠czki cynamonu

Sk豉dniki na mix 鄴速kowy:

- 6 鄴速ek

- 1/4 kubka cukru

- 1 造瞠czka ziarenek wanilii

Sk豉dniki na mix bia趾owy:

- 6 bia貫k

- 1 造磬a cukru

Mix mleczny nale篡 doprowadzi do wrzenia nieustannie mieszaj帷 przez 5 minut. Gdy ca這嗆 lekko zacznie si gotowa, odstawi na bok. 草速ka ubi mikserem z cukrem i wanili. Po陰czy z mlecznym mixem poprzez bardzo wolne (ca造 czas mieszaj帷) wlewanie gor帷ego mleka do ubitych 鄴速ek. Po陰czone sk豉dniki nale篡 odstawi do lod闚ki na co najmniej godzin. Na koniec wmiesza ubite na sztywn pian bia趾a. Podawa sch這dzone. Opruszy 鈍ie穎 start ga趾 muszkato這w.

czwartek, 15 marca 2012
odpad produkcyjny

jak si robi nalewki, bittery, likiery z limonek, co jest wynikiem bezmy郵nego zakupu ca貫j skrzynki onych, to potem ma si na g這wie problem, co zrobi z mi捫szem, bo alkohole raczej na bazie sk鏎ek s robione

curd limonkowy na przyk豉d

pi徠ek, 09 marca 2012
limonki sztuk szesna軼ie

b璠zie robiony bitters na limonkach i ciemnym rumie

jak b璠zie gotowy na 4 tygodnie, to s這miany kapelusz ju mam,

wyspy tylko szukam odpowiedniej, co by si tym raczy w sprzyjaj帷ych warunkach przyrodniczych

wtorek, 01 listopada 2011
szarlotka sypana

Prosta, szybka i najlepsza.

sk豉dniki

1 kubek m彗i krupczatki

1 kubek kaszy manny

1 kubek cukru

1,5 kg szarych renet

laska wanilii

p馧 kostki mas豉

Wszystkie suche sk豉dniki wraz z ziarenkami wanilii nale篡 wymiesza. Jedn trzeci mieszanki wysypuje si na blach posmarowan mas貫m i przek豉da warstw jab貫k. Nast瘼nie czynno嗆 trzeba powt鏎zy i ca這嗆 zasypa pozosta陰 jedn trzeci mieszanki. Wierzch przykrywamy bardzo dok豉dnie plasterkami mas豉. Pieczenie trwa 30 minut w temperaturze 180st.

poniedzia貫k, 30 maja 2011
cantaloupe smoothie rz康zi

Kiedy w "egipskim Goa" - Dahabie - pierwszy raz pi豉m mango smoothie podawane w zabiezpieczonym przed upa貫m srebrn foli du篡m lodowatym kuflu wiedzia豉m ju, 瞠 tego smaku nie b璠zie 豉two pobi. I rzeczywi軼ie, 瘸den inny smoothie w Dahabie nie by tak pyszny, jak ten robiony z mango. Odk康 jednak s這dkie pomara鎍zowe melony cantaloupe zago軼i造 nawet na targowiskach, mog robi smoothie, r闚nie dobre jak z mango - cantaloupe smoothie. Wszystkie sk豉dniki wystarczy zmiksowa w blenderze.

sk豉dniki

2 szklanki melona cantaloupe

1/2 szklanki brzoskwini

3 造磬i soku z limonki

1/4 startej sk鏎ki z limonki

1 造磬a miodu

du瘸 gar嗆 kostek lodu

pi徠ek, 27 maja 2011
retro shake: truskawki + marshmallows

Prosty mleczny koktajl truskawkowy by moim przysmakiem w dzieci雟twie i przyszed czas, 瞠by go troch podrasowa.

Sekretem koktajtu w stylu retro s pianki marhmallows, kt鏎e trzeba przeci望 w p馧, a nast瘼nie klej帷 si stron przyczepi do wewn皻rznych 軼ianek szklanki. W blenderze miksuje si szklank truskawek, 1,5 szklanki mleka i dwie du瞠 ga趾i lod闚 waniliowych. Najlepiej lody waniliowe zrobi samemu na bazie 鄉ietany i prawdziwej wanilii - smak koktajlu b璠zie du穎 lepszy.

sk豉dniki

6 sztuk marshmallows

1,5 kubka mleka pe軟ot逝stego

2 du瞠 ga趾i lod闚 waniliowych

1 kubek truskawek

sobota, 21 maja 2011
ostry coleslaw: rabarbar + imbir

Nie by這 豉two znale潭 dobry przepis na rabarbar na ostro, bo jak rabarbar to ciasta, ciasteczka, kompoty i lemoniady. Pod Hal Banacha kupi豉m p馧 kilo rabarbaru i upar豉m si zrobi go nie na s這dko. Imbirowy ostry coleslaw z rabarbarem podpatrzy豉m (w necie, nie na 篡wo) u szefa kuchni w City Grocery w Oxford, Mississippi -Johna Currence.

foto:beata

pi徠ek, 20 maja 2011
cupcake: wanilia + bratek

bo bratki s jadalne

a przepis jest taki, jak w po軼ie z babeczkami truskawkowymi

foto:beata

czwartek, 19 maja 2011
jak robi loda? (granita 1.)

jak robi loda?

loda z czerwonego grejpfruta?

do zrobienia podstawowej wersji tradycyjnego sycylijskiego deseru - granity - potrzebujesz tylko wody, soku, cukru, lod闚ki i widelca ;-)

foto:beata

poniedzia貫k, 16 maja 2011
tarteletka: ricotta + wisienka amarena

deser jest ekspresowy pod warunkiem, 瞠 w lod闚ce ma si zapas kruchego ciasta

je郵i tak jest, to po upieczeniu ciasta wystarczy wymiesza serek ricotta z kilkoma 造磬ami cukru pudru, likieru amaretto i bit 鄉ietan, po czym ca這嗆 obsypa p豉tkami migda堯w i udekorowa wi郾iami amarena

a je郵i si nie ma zapasu kruchego ciasta w lod闚ce (czyli do Nigelli Lawson ci daleko), to trzeba sobie zrobi, ale przepisu nie podaj, bo jest prosty i og鏊nodost瘼ny


czwartek, 12 maja 2011
cupcake: wanilia + granat

kiedy pytaj mnie....

cytuj帷 klasyka

odpowiadam...

temu koledze, co dzi jad

babeczk z granatem robi si tak, jak w poprzednim po軼ie z babeczkami truskawkowymi, ale na wierzch daj serek mascarpone wymieszany z bit 鄉ietan (p馧 na p馧) oraz ziarenka granatu :-)


sobota, 07 maja 2011
na bambusowym patyku (satay)

Satay to malajsko/indonezyjskie danie sk豉daj帷e si z kawa趾闚 lub plastr闚 mi瘰a - kurczaka, wo這winy, ryby, owoc闚 morza, etc. nadzianych na patyczki bambusowe, kt鏎e p騧niej s grillowane i podawane z pysznymi sosami. To jedne z najbardziej popularnych szybkich przek御ek z ulicy. W Indonezji i w Malezji pr鏏owa豉m kilku rodzaj闚 sataj闚 - z w徠r鏏ki, kalmar闚, kurzych sk鏎 - ale najcz窷ciej spotyka si kurczakowe i wo這winowe.

Satay z sosem orzechowym


Sk豉dniki:

800g filet闚 z kurczaka

1 z帳ek czosnku

2cm imbiru

po 造瞠czce sproszkowanego chili, kurkumy, kolendry i kminu

s鏊

1 造瞠czka ciemnego oleju sezamowego

6 造瞠k ciemnego sosu sojowego

1 造瞠czka miodu


Sos orzechowy:

2 m這de cebulki

1 造磬a oleju ro郵innego

2cm imbiru

1 造瞠czka pokrojonej trawy cytrynowej

125g mas豉 orzechowego

250ml mleka kokosowego

2 造磬i jasnego sosu sojowego

1 czerwone chili

1 造磬a soku z limonki

1. Filety (bez sk鏎y) nale篡 pokroi w paski o szeroko軼i 2cm, a nast瘼nie pobi t逝czkiem do mi瘰a.

2. Przygotowa marynat. Drobno zetrze imbir i czosnek, po czym po陰czy z przyprawami (ziarna kolendry i kminu utar豉m w mo寮zierzu), 造瞠czk soli, olejem sezamowym, sosem sojowym i miodem. Nasmarowa marynat mi瘰o z obu stron i odstawi na minimum trzy godziny w ch這dne miejsce.

3. Przygotowa sos orzechowy. Udusi pokrojon cebulk a do mi瘯ko軼i na oleju. Doda cebulk do utartego imbiru, drobno pokrojonej trawy cytrynowej, mas豉 orzechowego, mleka kokosowego, sosu sojowego i rozprowadzi na g豉dk mas. Doprawi poszatkowan papryczk chili, sokiem z limonki i sol.

4. Ods帷zone z marynaty kawa趾i mi瘰a nabi spiralnie na zmoczone wod patyki. Opieka w grillu przez kilka minut. Podawa z sosem orzechowym do maczania.


danie na postawie przepisu z ksi捫ki "Azja. W璠r闚ki kulinarne" R.Hens, K Muller-Urban

satay, Borneo


przygotowywanie satay z kalmar闚, Borneo

poniedzia貫k, 25 kwietnia 2011
kolacja w Las Vegas: mango-avocado bruschetta

Cho uwielbiam tradycyjne guacamole, nie jestem na tyle konserwatywna, aby nie wybr鏏owa modyfikacji ;-) Polecam propozycj Huberta Kellera, szefa kuchni Fleur w Las Vegas:

Sk豉dniki:

4 造磬i oliwy extra-virgin

1 avocado, pokorojone w w御kie paski

1 pokrojone w kostk mango

3 造磬i drobno pokrojonej czerwonej cebuli

2 造磬i soku z limonki

2 造磬i pokrojonej w kostk czerwonej papryki

1 造磬a posiekanej kolendry

1 drobno pokrojony z帳ek czosnku

s鏊 morska i 鈍ie穎 zmielony pieprz

1 bagietka

1. Rozgrzej patelni grillow. Oliw posmaruj zar闚no patelni, jak i paseczki avocado. Grilluj avocado a do zw璕lenia, oko這 1 minuty po ka盥ej ze stron. Pokr鎩 zgrillowane avocado na mniejsze kawa趾i.

2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W miseczce zmieszaj zgrillowane avocado, mango, papryk, cebul, kolendr, czosnek, sok z limonki, s鏊, pieprz oraz dwie 造磬i oliwy.

3. Posmaruj obydwie strony pokrojonej bagietki oliw. Przypiecz na papierze do pieczenia na z這to, oko這 4 minut, obracaj帷 na drug stron w po這wie pieczenia.


niedziela, 24 kwietnia 2011
cupcake: wanilia + truskawki

Pojawi造 si pierwsze truskawki!
Sezon truskawkowy otwieram babeczkami waniliowymi.

Wanili przywioz豉m z Jodhpuru (Indie).





Ilo嗆 : 12 sztuk
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 18 minut


Sk豉dniki na ciasto:

* 1/3 kubka mas豉
* 2 jajka
* 1 kubek m彗i
* 1 造瞠czka proszku do pieczenia
* 1/4 造瞠czki sody
* 1/8 造瞠czki soli
* 2/3 kubka cukru
* 1 造瞠czka wanilii
* 1/3 kubka ma郵anki lub zsiad貫go mleka


Sk豉dniki na lukier waniliowy:

* 120g kremowego serka 鄉ietankowego
* 2 造磬i mas豉
* 1 造瞠czka wanilii
* 2,5 kubka cukru pudru


Pozosta貫 sk豉dniki:

* 12 truskawek

1. Do pieczenia babeczek konieczne b璠zie mas這 i jajka przechowywane w temperaturze pokojowej przez conajmniej 30 minut. Przygotuj papierowe papilotki i w堯 je do formy przeznaczonej na 12 muffinek. Po陰cz ze sob suche sk豉dniki na ciasto - m彗, proszek do pieczenia, sod i s鏊.

2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W du瞠j misce przez 30 sekund ubijaj mas這 mikserem na przedostatniej pr璠ko軼i, a nast瘼nie dodaj cukier i wanili. Ubijaj przez kolejne 2 minuty, a ciasto stanie si puszyste i lekkie. Dodaj jaka, ale nie oba naraz, a jedno po drugim czekaj帷, a poprzednio dodane wymiesza si z ciastem. Dodaj przygotowan wcze郾iej mieszank suchych sk豉dnik闚 oraz ma郵ank, ubijaj帷 ciasto na jak najmniejszej pr璠ko軼i miksera tylko na tyle, aby sk豉dniki si po陰czy造.

3. ㄊ磬 na堯 ciasto do papierowych papilotek, nape軟iaj帷 je do po這wy. Piecz przez 18-20 minut a do czasu, kiedy drewniany patyk w這穎ny w 鈔odek babeczki wyjdzie z niej suchy. Babeczki pokryj lukrem waniliowym i udekoruj truskawk.

Przygotowanie waniliowego lukru: Go przygotowania lukru potrzebne b璠, tak jak w przypadku pieczenia ciasta, sk豉dniki o temperaturze pokojowej. Ubij serek wraz z dwoma 造磬ami mas豉 na przedostatniej pr璠ko軼i miksera, a do uzyskania g豉dkiej konsystencji. Ubijaj dalej, dodaj帷 wanili i stopniowo (!) dwa i p馧 kubka cukru pudru.

poniedzia貫k, 18 kwietnia 2011
oh! so crispy duck

w ruch id przyprawy przywiezione z podr騜y - any z Indonezji i laska cynamonu z Indii

chrupi帷 kaczk z przepisu Ching-He Huang ("Chinese Food Made Easy") robi si tak:

sk豉dniki:

2 piersi kaczki ze sk鏎 poci皻 na krzy

造磬a oleju orzechowego

na marynat:

4 造磬i utartego imbiru

2 造磬i ry穎wego wina Shaohsing lub wytrawnego sherry

2 造磬i mielonego pieprzu syczua雟kiego

szczypta soli morskiej

6 gwiazdek any簑

1 造磬a ciemnego sosu sojowego

1 造磬a jasnego sosu sojowego

na sos morelowo-郵iwkowy:

100ml wody

2 pokrojone 郵iwki

50g suszonych drobno pokrojonych moreli

2 造磬i cukru

1 造磬a p造nnego miodu

1 laska cynamonu

1 gwiazdka any簑

sok z limonki

1. Sk豉dniki na marynat po陰czy i w這篡 do nich kaczk (pami皻aj帷 o naci璚iu sk鏎y na krzy). Marynat starannie rozsmarowa po obydwu stronach piersi. Marynowa 20 minut.

2. Rozgrza piekarnik na 200 stopni. Na wysokim ogniu w woku lub patelni rozgrza olej i sma篡 kaczk sk鏎 do do逝 przez 4-5 minut, tak aby sk鏎ka zrobi豉 si br您owa i chrupi帷a.

3. Przenie嗆 kaczk do piekarnika uk豉daj帷 sk鏎 do g鏎y. Piec 3-4 minuty w zale積o軼i od tego, jak 軼i皻e lubi si mi瘰o (ja piek d逝瞠j, ni jest to wskazane w przepisie).

4. Robimy sos. Zagotowa wod w ma貫j patelni, a nast瘼nie doda 郵iwki, morele, cynamon, gwiazdk any簑, mi鏚 i cukier. Gotowa, redukuj帷 wod, a do uzyskania kleistego sosu. Zdj望 z palnika i doda do sosu sok z limonki.

i voila!