podr騜e * kuchnia * fotografia
niedziela, 01 lipca 2012
likier jagodowy_francuski klasyk

likiery jagodowe to specjalno嗆 francuska i w這ska

dobrze 陰cz si z winem musuj帷ym lub bia造m winem wytrawnym

klasyczny przepis francuski jako dodatek do maceracji w w鏚ce wskazuje lask cynamonu

sobota, 30 czerwca 2012
AMARO alle ebre_w這ski klasyk

kolejny fantastyczny w這ski klasyk - zio這wa gorzka w鏚ka (nie tak znowu gorzka) - amaro alle ebre

powstaje na bazie w鏚ki i wermuthu

trzeba sobie wykopa korze ostu

inne sk豉dniki s 豉twiej dost瘼ne

dodaje si m.in. ja這wiec, rozmaryn, melis, sza逕i, mi皻, tysi帷znik, korze tataraku, korze goryczki

pi徠ek, 29 czerwca 2012
langury_ Kuala Selangor

srebrzystoszare langury z malezyjskiego Kuala Selangor /silver leaf monkeys/

ma貫 langurki do trzeciego miesi帷a 篡cia s 瘸rzysto pomara鎍zowe

kochaj 鈍ie瞠 zielone fasolki, w ich poszukiwaniu wejd do ka盥ej torby, wsadz 豉p do ka盥ej kieszeni...

pi徠ek, 22 czerwca 2012
Fragolino - w這ski klasyk

najlepiej wybra do tego likieru bardzo ma貫 i s這dkie truskawki, a jeszcze lepiej poziomki

sk豉dniki:

500g truskawek

2 cytryny

laska wanilii

400g cukru

500ml spirytusu

150ml wody

truskawki trzeba wyk徙a w soku z cytryn rozcie鎍zonym wod

osuszone po k徙ieli truskawki zala syropem cukrowym (rozpu軼i 400g cukru w 150ml wody)

wla spirytus

doda wanili

uzbroi si w cierpliwo嗆

pi徠ek, 15 czerwca 2012
rosyjska sa豉tka korea雟ka



Podczas pobyt闚 w Moskwie w moim koszyku na zakupy zawsze znajdowa造 si trzy produkty:

w鏚ka

musztarda Rasputin

sa豉tka korea雟ka

Ob喚dnie pyszna i bardzo popularna w Rosji sa豉tka korea雟ka, czyli marchewka po korea雟ku, okaza豉 si by tak korea雟ka, jak nasza ryba po grecku, kt鏎a z Grecj niewiele ma wsp鏊nego. Ale tego ju dowiedzia豉m si dopiero po latach.

W Kaliningradzie kupi豉m kiedy nawet kilka torebek mixu przyprawowego do takiej marchewki, ale nic z tego nie wysz這. To nie by ten smak. Ostatnio przez przypadek wypatrzy豉m marchewk po korea雟ku na stoisku z jedzeniem litewskim i po spr鏏owaniu prawie zapomnianego ju smaku postanowi豉m przy這篡 si, wygmera przepis w necie i od tej pory je嗆 j a do znudzenia. I znalaz豉m. Przepis okaza si bardzo prosty.

7 鈔ednich marchewek pokrojonych w julienne
4du瞠 z帳ki czosnki, przetarte na past
1 鈔ednia cebula bardzo drobno pokrojona
2 造磬i rozgniecionych w mo寮zierzu ziaren kolendry
4 造磬i oleju (nie oliwy)
3 造磬i octu
1 造瞠czka soli
1 造磬a pieprzu cayenne
1 造磬a miodu lub 1,5 造磬i cukru


Cebul udusi na oleju. Wymiesza z innymi sk豉dnikami. Ca這嗆 ch這dzi przez 5 godzin.




niedziela, 10 czerwca 2012
miasta_Katalonia

czwartek, 07 czerwca 2012
Kara no kanroni

kara w glazurze + ry z nori

kara:

no kanroni to japo雟ki spos鏏 przyrz康zania m.in. ryb

najlepiej nadaj si ma貫 bardzo 鈍ie瞠 ryby

ja mam do嗆 du瞠go karasia, alechyba najpopularniejsze s sardynki przygotowywane w ten spos鏏 (iwashi no kanroni)

przepis na pyszn japo雟k glazur jest tutaj:

justhungry.com

ry:

przygotowywany jest dok豉dnie tak, jak na sushi z cukrem, sol, mirinem, octem ry穎wym i p豉tkiem nori pokrojonym w paseczki

przed nape軟ieniem kokilki ciep造m ry瞠m dobrze jest troch przetrze miseczk t逝szczem

spos鏏 przygotowania takiego ry簑 mo積a znale潭 bez problemu w necie np tu:

justhungry.com

koty_Nepal

podr騜uj帷 po 鈍iecie nigdy przenigdy nie odpuszcz zdj璚ia kotu

nawet je郵i wymaga to po軼igu

niestety w Nepalu, w kt鏎ym sp璠zi豉m prawie miesi帷, uda這 mi si sfotografowa zaledwie kilka ;/

ma逍y, psy, krowy - to tak, ale koty...

kot przy鈍i徠ynny, Kathmandu

kot na progu domu w rejonie Himalaj闚, miejscowo嗆 Khobang

kot u wr鏒 Mustangu, Kagbeni

kot obgryzaj帷y od這穎ne na chwil kijki trekkingowe, Jomsom

ten sam z dzwoneczkiem, Jomsom

Tagi: nepal
12:55, stopover , fota + opis
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 05 czerwca 2012
zgubi si w Wenecji

w poprzednim po軼ie narzeka豉m na hordy turyst闚 przemierzaj帷ych Wenecj

ale... w ko鎍u sama by豉m ich cz窷ci, wi璚 trudno si oburza i wybrzydza

mimo wszystko przyjemnie jest zgubi si w Wenecji

takie zdj璚ie robi chyba ka盥y turysta

niedziela, 03 czerwca 2012
zje嗆 pizz, kupi mask, przep造n望 si gondol, czyli dzie w lunaparku Wenecja

zacznijmy od t逝mu parasolek

na Placu 安. Marka - p豉szcze niebieskie, 鄴速e i czerwone

t逝my oczekuj帷e na gondol

korki

jak w lunaparku, k馧eczko gondol i nast瘼ni

"spacer" uroczymi w御kimi uliczkami

ka盥y chce zrobi zdj璚ie z mostu Rialto

Wenecja jako plener zdj耩 郵ubnych

przodkowie dzisiejszych Wenecjan tak szybko rabowali artefakty, aby przyozdobi swoj bazylik pod wezwaniem 安. Marka, 瞠 zapomnieli o jednej ze st鏕; trzeba by這 dosztukowa

z mostu Rialto w morze stragan闚

obowi您kowa pami徠ka z Wenecji - maska

i love venezia

mo瞠 co od s造nnego uwodziciela?

torebk od Gucci?

d逝uuuga kolejka do Bazyliki 安. Marka

tury軼i kochaj Wenecj

to jak, romantycznie?

sobota, 02 czerwca 2012
limonkowy bitter do ryby

bitter limonkowy do ryby

gorzk w鏚k na bazie sk鏎ek z limonki i przypraw rozcie鎍zamy np. 鈍ie穎 wyciskanym sokiem z mandarynek lub pomara鎍zy i du膨 ilo軼i lodu

krem mi皻owy domowy

kontynuuj帷 temat mi皻y:

domowej roboty krem z mi皻y ogrodowej na bazie spirytusu i sk豉dnik闚 mlecznych

zazwyczaj produkuje si likiery mi皻owe (creme de menthe) bez zawarto軼i mleka, ale wtedy wizualnie przypominaj p造n do naczy Ludwik :/

sobota, 26 maja 2012
Maroko: ocean i mi皻a

maroka雟ka herbata musi by bardzo s這dka i bardzo mi皻owa

nie wystarczy kostka cukru i par listk闚 mi皻y

trzeba i嗆 na ca這嗆!

autentyczny smak uzyskuje si poprzez dodanie do herbaty du瞠go p璚zka ogrodowej mi皻y, hipermarketowa cherlawa siostra ogrodowej mi皻y raczej nie wystarczy :)

najlepiej smakuje nad oceanem

czwartek, 24 maja 2012
sezon na rabarbar bitter

czas rozszerzy rabarbarowe doznania kulinarne o co wi璚ej ni kompot z dzieci雟twa

bitters rabarbarowy to m.in. g堯wny bohater - rabarbar, czarnuszka, goryczka, sarsaparilla, hibiskus, szanta, cytrusy

szukam te pe軟ego sk豉du na mediola雟ki Rabarbaro Zucca Amaro

mo瞠 kto zna?

wtorek, 22 maja 2012
wonna nalewka z bzu

likiery i nalewki mo積a robi nie tylko z popularnego w Polsce czarnego bzu,

ale te z majowego fioletowego bzu

a teraz jest jedyna okazja w roku

niedziela, 01 kwietnia 2012
Eggnog z Wysp Korzennych

Ob喚dny deser z ga趾 muszkato這w!

Sk豉dniki na mix mleczny:

- 3,5 kuba mleka pe軟ego

- 1 kubek 鄉ietany

- 1 kubek 鄉ietany 36%

- 350ml whisky

- 1 造磬a miodu

- 1 造瞠czka 鈍ie穎 startej ga趾i muszkato這wej

- 1/2 造瞠czki cynamonu

Sk豉dniki na mix 鄴速kowy:

- 6 鄴速ek

- 1/4 kubka cukru

- 1 造瞠czka ziarenek wanilii

Sk豉dniki na mix bia趾owy:

- 6 bia貫k

- 1 造磬a cukru

Mix mleczny nale篡 doprowadzi do wrzenia nieustannie mieszaj帷 przez 5 minut. Gdy ca這嗆 lekko zacznie si gotowa, odstawi na bok. 草速ka ubi mikserem z cukrem i wanili. Po陰czy z mlecznym mixem poprzez bardzo wolne (ca造 czas mieszaj帷) wlewanie gor帷ego mleka do ubitych 鄴速ek. Po陰czone sk豉dniki nale篡 odstawi do lod闚ki na co najmniej godzin. Na koniec wmiesza ubite na sztywn pian bia趾a. Podawa sch這dzone. Opruszy 鈍ie穎 start ga趾 muszkato這w.

poniedzia貫k, 26 marca 2012
siepacz wuja Toma

burbon mnie wype軟ia - chrypie Tom Waits, co przeprowadzi si na wie, bo lubi sika na dworze

a na burbonie mo積a zrobi niezgorszy bitters jab趾owy w sk豉dzie: obierki z jab貫k (ca貫 jab趾a sprawi, 瞠 b璠zie za s這dki), sk鏎ka z cytryny, laska cynamonowa, kora cynamonu, go寮ziki, ziarna kolendry, ziele angielskie, kora chinowca + na koniec odrobin syropu z cukru nierafinowanego

wtorek, 20 marca 2012
bitters na gruszkach

szkoda, 瞠 nie gruszka Bartlett tradycyjnie wykorzystywana do produkcji alkoholi, ale nie b璠 wybrzydza

bitters b璠zie pyszny!

niedziela, 18 marca 2012
trzy siostry

nowe do kolekcji

na powitanie wiosny

pi徠ek, 16 marca 2012
portret ptaka_part1

cykni皻e w Bird Park / Kuala Lumpur Malezja

czwartek, 15 marca 2012
odpad produkcyjny

jak si robi nalewki, bittery, likiery z limonek, co jest wynikiem bezmy郵nego zakupu ca貫j skrzynki onych, to potem ma si na g這wie problem, co zrobi z mi捫szem, bo alkohole raczej na bazie sk鏎ek s robione

curd limonkowy na przyk豉d

poniedzia貫k, 12 marca 2012
d磨n闚ka

nie mamy kondensatora do zrobienia esencji ginu / jeszcze... :-], wi璚 bierzemy si na ubog krewn ginu - ja這wc闚k

chininy te nie wytr帷imy z kory chinowca jak anglosascy aptekarze, 瞠by zrobi tonik ;///

sk豉dniki: ja這wiec i reszta w proporcjach 35:1 - ziarna kolendry, korze irysa (orris germanica florentina), zielony kardamon

sobota, 10 marca 2012
Cumpari_bitters

nie ukrywam, 瞠 chcemy uzyska co w stylu Campari z tym, 瞠 na bazie sk鏎ek z grapefruita

na razie bitters jest w drugiej fazie produkcji (po 2-tyg. namaczania w w鏚ce sk豉dniki by造 gotowane na wolnym ogniu)

* codzienne poruszanie butelki, ogl康anie opadaj帷ych szyszek chmielu i sk鏎ek grapefruita dostarcza silnych dozna estetycznych :-)

sk豉dniki: sk鏎ka z grapefruita, suszona sk鏎ka z grapefruita, korze goryczki, ziarna kolendry, zielony kardamon, szyszki chmielu, w鏚ka, na koniec (4 tydzie) - mi鏚

pi徠ek, 09 marca 2012
limonki sztuk szesna軼ie

b璠zie robiony bitters na limonkach i ciemnym rumie

jak b璠zie gotowy na 4 tygodnie, to s這miany kapelusz ju mam,

wyspy tylko szukam odpowiedniej, co by si tym raczy w sprzyjaj帷ych warunkach przyrodniczych

czwartek, 08 marca 2012
Aotearoa_likier nowozelandzki

trudno powiedzie, co b璠zie rezultatem tego eksperymentu - kciuk do g鏎y, czy kciuk do do逝...

likier komponujemy z nowozelandzkiego miodu koniczynowego o charakterystycznym kwaskowatym posmaku, ogromnej ilo軼i limonek, owoc闚 kiwi, ziaren kolendry, bia貫go pieprzu i w鏚ki

na razie (po oko這 tygodniu) limonki straci造 zielony kolor zamieniaj帷 si w cytryny

1 , 2 , 3 , 4 , 5