podr騜e * kuchnia * fotografia
niedziela, 01 kwietnia 2012
Eggnog z Wysp Korzennych

Ob喚dny deser z ga趾 muszkato這w!

Sk豉dniki na mix mleczny:

- 3,5 kuba mleka pe軟ego

- 1 kubek 鄉ietany

- 1 kubek 鄉ietany 36%

- 350ml whisky

- 1 造磬a miodu

- 1 造瞠czka 鈍ie穎 startej ga趾i muszkato這wej

- 1/2 造瞠czki cynamonu

Sk豉dniki na mix 鄴速kowy:

- 6 鄴速ek

- 1/4 kubka cukru

- 1 造瞠czka ziarenek wanilii

Sk豉dniki na mix bia趾owy:

- 6 bia貫k

- 1 造磬a cukru

Mix mleczny nale篡 doprowadzi do wrzenia nieustannie mieszaj帷 przez 5 minut. Gdy ca這嗆 lekko zacznie si gotowa, odstawi na bok. 草速ka ubi mikserem z cukrem i wanili. Po陰czy z mlecznym mixem poprzez bardzo wolne (ca造 czas mieszaj帷) wlewanie gor帷ego mleka do ubitych 鄴速ek. Po陰czone sk豉dniki nale篡 odstawi do lod闚ki na co najmniej godzin. Na koniec wmiesza ubite na sztywn pian bia趾a. Podawa sch這dzone. Opruszy 鈍ie穎 start ga趾 muszkato這w.