podr騜e * kuchnia * fotografia
niedziela, 24 lutego 2013
sri lanka_zoom

niedziela, 17 lutego 2013
fotostory_toddy ze Sri Lanki

Podr騜owanie bez poznawania smak闚 lokalnych alkoholi by這by niepe軟e i jak瞠sz smutniejsze...

Na Sri Lance opr鏂z wszechobecnego araku mo積a spotka, cho tury軼ie nie豉two, tawerny serwuj帷e toddy.

Toddy to lekkie wino uzyskiwane z soku palmowego kwiatu. Aczkolwiek nale篡 u軼i郵i, 瞠 wypite w ilo軼i lokalnie serwowanej (kube) potrafi nieco zam帷i i wyd逝篡 powrotn drog do hotelu w upalny dzie.

S這dkie i orze德iaj帷e toddy lekko pachnie dro盥瘸mi i 鈍ie穎軼i - drink jest gotowy ju w dwie godziny od zbioru.

Tawern, kt鏎 wypatrzyli鄉y z okna autobusu w okolicach miasta Trincomalee (Niaveli), odwiedzili鄉y s豉bo przygotowani. Ot騜 do tawerny przychodzi si z w豉snym "szk貫m" - ur積iet w po這wie butelk po wodzie. Nie mieli鄉y takowej, wobec czego dostali鄉y swoj porcj w nabieraku wina z beczki, czyli plastikowym kuble.

W zacienionej palmowym dachem tawernie, siedz帷 na palmowych pniach, uci瘭i鄉y pogaw璠k z miejscowymi rybakami, kt鏎zy na pytanie, co tu robi o tak wczesnej porze, na郵adowali r瘯 wzburzone fale oceanu uniemo磧iwiaj帷e bezpieczne wyp造ni璚ie na po堯w. "Monsoon, what to do..." A tak jest co najmniej przez p馧 roku...