podr騜e * kuchnia * fotografia
Blog > Komentarze do wpisu
rosyjska sa豉tka korea雟ka



Podczas pobyt闚 w Moskwie w moim koszyku na zakupy zawsze znajdowa造 si trzy produkty:

w鏚ka

musztarda Rasputin

sa豉tka korea雟ka

Ob喚dnie pyszna i bardzo popularna w Rosji sa豉tka korea雟ka, czyli marchewka po korea雟ku, okaza豉 si by tak korea雟ka, jak nasza ryba po grecku, kt鏎a z Grecj niewiele ma wsp鏊nego. Ale tego ju dowiedzia豉m si dopiero po latach.

W Kaliningradzie kupi豉m kiedy nawet kilka torebek mixu przyprawowego do takiej marchewki, ale nic z tego nie wysz這. To nie by ten smak. Ostatnio przez przypadek wypatrzy豉m marchewk po korea雟ku na stoisku z jedzeniem litewskim i po spr鏏owaniu prawie zapomnianego ju smaku postanowi豉m przy這篡 si, wygmera przepis w necie i od tej pory je嗆 j a do znudzenia. I znalaz豉m. Przepis okaza si bardzo prosty.

7 鈔ednich marchewek pokrojonych w julienne
4du瞠 z帳ki czosnki, przetarte na past
1 鈔ednia cebula bardzo drobno pokrojona
2 造磬i rozgniecionych w mo寮zierzu ziaren kolendry
4 造磬i oleju (nie oliwy)
3 造磬i octu
1 造瞠czka soli
1 造磬a pieprzu cayenne
1 造磬a miodu lub 1,5 造磬i cukru


Cebul udusi na oleju. Wymiesza z innymi sk豉dnikami. Ca這嗆 ch這dzi przez 5 godzin.




pi徠ek, 15 czerwca 2012, stopover
Tagi: Rosja

Polecane wpisy

Komentarze
2012/06/24 21:15:06
Ciekawy przepis, zrobi to :)