podr騜e * kuchnia * fotografia
Blog > Komentarze do wpisu
rosyjska sa豉tka korea雟ka



Podczas pobyt闚 w Moskwie w moim koszyku na zakupy zawsze znajdowa造 si trzy produkty:

w鏚ka

musztarda Rasputin

sa豉tka korea雟ka

Ob喚dnie pyszna i bardzo popularna w Rosji sa豉tka korea雟ka, czyli marchewka po korea雟ku, okaza豉 si by tak korea雟ka, jak nasza ryba po grecku, kt鏎a z Grecj niewiele ma wsp鏊nego. Ale tego ju dowiedzia豉m si dopiero po latach.

W Kaliningradzie kupi豉m kiedy nawet kilka torebek mixu przyprawowego do takiej marchewki, ale nic z tego nie wysz這. To nie by ten smak. Ostatnio przez przypadek wypatrzy豉m marchewk po korea雟ku na stoisku z jedzeniem litewskim i po spr鏏owaniu prawie zapomnianego ju smaku postanowi豉m przy這篡 si, wygmera przepis w necie i od tej pory je嗆 j a do znudzenia. I znalaz豉m. Przepis okaza si bardzo prosty.

7 鈔ednich marchewek pokrojonych w julienne
4du瞠 z帳ki czosnki, przetarte na past
1 鈔ednia cebula bardzo drobno pokrojona
2 造磬i rozgniecionych w mo寮zierzu ziaren kolendry
4 造磬i oleju (nie oliwy)
3 造磬i octu
1 造瞠czka soli
1 造磬a pieprzu cayenne
1 造磬a miodu lub 1,5 造磬i cukru


Cebul udusi na oleju. Wymiesza z innymi sk豉dnikami. Ca這嗆 ch這dzi przez 5 godzin.




pi徠ek, 15 czerwca 2012, stopover
Tagi: Rosja

Polecane wpisy

  • duety eksperymentalne

    ostanie duety ekperymentalne

  • MOMO

    po powrocie z Nepalu dziesi徠ki razy planowa豉m zabra si za zrobienie momo - pysznych piero磬闚 gotowanych na parze w ko鎍u kupi豉m bambusowy parownik, kt鏎y

  • greckie mi瘰o

    miejski targ w Atenach jest pe貫n smak闚 i aromat闚, tak jak jagni璚e keftedes sk豉dniki 0,5kg jagni璚iny s鏊, 鈍ie穎 mielony pieprz 1 造磬a oregano (+suszone o

  • Pawe Pieni捫ek "Wojna, kt鏎a nas zmieni豉"

    Bywa, 瞠 ksi捫ki, po kt鏎e si璕am, wzajemnie si uzupe軟iaj. Tak jest i w tym przypadku. Kiedy tylko sko鎍zy豉m czyta znakomity "Internat" Serhija 畝dana, prz

  • Szalony mnich, czyli 鈍i皻y diabe.

    Opas造 tom licz帷y prawie 900 stron tekstu nie zach璚a do lektury. Bohater ksi捫ki jest jednak na tyle interesuj帷y, 瞠 warto po ni si璕n望. Ja to zrobi貫m i o

Komentarze
2012/06/24 21:15:06
Ciekawy przepis, zrobi to :)