podróże * kuchnia * fotografia
Blog > Komentarze do wpisu
Karaś no kanroni

 

karaś w glazurze + ryż z nori

 

 

karaś:

 

no kanroni to japoński sposób przyrządzania m.in. ryb

najlepiej nadają się małe bardzo świeże ryby

ja mam dość dużego karasia, ale chyba najpopularniejsze są sardynki przygotowywane w ten sposób (iwashi no kanroni)

przepis na pyszną japońską glazurę jest tutaj:

justhungry.com

 

 

ryż:

 

przygotowywany jest dokładnie tak, jak na sushi z cukrem, solą, mirinem, octem ryżowym i płatkiem nori pokrojonym w paseczki

przed napełnieniem kokilki ciepłym ryżem dobrze jest trochę przetrzeć miseczkę tłuszczem

sposób przygotowania takiego ryżu można znaleźć bez problemu w necie np tu:

justhungry.com

 

czwartek, 07 czerwca 2012, stopover
Tagi: Japonia

Polecane wpisy