podr騜e * kuchnia * fotografia
Blog > Komentarze do wpisu
na bambusowym patyku (satay)

Satay to malajsko/indonezyjskie danie sk豉daj帷e si z kawa趾闚 lub plastr闚 mi瘰a - kurczaka, wo這winy, ryby, owoc闚 morza, etc. nadzianych na patyczki bambusowe, kt鏎e p騧niej s grillowane i podawane z pysznymi sosami. To jedne z najbardziej popularnych szybkich przek御ek z ulicy. W Indonezji i w Malezji pr鏏owa豉m kilku rodzaj闚 sataj闚 - z w徠r鏏ki, kalmar闚, kurzych sk鏎 - ale najcz窷ciej spotyka si kurczakowe i wo這winowe.

Satay z sosem orzechowym


Sk豉dniki:

800g filet闚 z kurczaka

1 z帳ek czosnku

2cm imbiru

po 造瞠czce sproszkowanego chili, kurkumy, kolendry i kminu

s鏊

1 造瞠czka ciemnego oleju sezamowego

6 造瞠k ciemnego sosu sojowego

1 造瞠czka miodu


Sos orzechowy:

2 m這de cebulki

1 造磬a oleju ro郵innego

2cm imbiru

1 造瞠czka pokrojonej trawy cytrynowej

125g mas豉 orzechowego

250ml mleka kokosowego

2 造磬i jasnego sosu sojowego

1 czerwone chili

1 造磬a soku z limonki

1. Filety (bez sk鏎y) nale篡 pokroi w paski o szeroko軼i 2cm, a nast瘼nie pobi t逝czkiem do mi瘰a.

2. Przygotowa marynat. Drobno zetrze imbir i czosnek, po czym po陰czy z przyprawami (ziarna kolendry i kminu utar豉m w mo寮zierzu), 造瞠czk soli, olejem sezamowym, sosem sojowym i miodem. Nasmarowa marynat mi瘰o z obu stron i odstawi na minimum trzy godziny w ch這dne miejsce.

3. Przygotowa sos orzechowy. Udusi pokrojon cebulk a do mi瘯ko軼i na oleju. Doda cebulk do utartego imbiru, drobno pokrojonej trawy cytrynowej, mas豉 orzechowego, mleka kokosowego, sosu sojowego i rozprowadzi na g豉dk mas. Doprawi poszatkowan papryczk chili, sokiem z limonki i sol.

4. Ods帷zone z marynaty kawa趾i mi瘰a nabi spiralnie na zmoczone wod patyki. Opieka w grillu przez kilka minut. Podawa z sosem orzechowym do maczania.


danie na postawie przepisu z ksi捫ki "Azja. W璠r闚ki kulinarne" R.Hens, K Muller-Urban

satay, Borneo


przygotowywanie satay z kalmar闚, Borneo

sobota, 07 maja 2011, stopover

Polecane wpisy